Popcorn is een van Amerika’s meest geliefde hapjes geworden, maar het is al duizenden jaren over de hele wereld te vinden. Misschien is het ‘s werelds oudste snackvoedsel, popcorn is gemakkelijk om te koken en kan op honderden manieren gekruid worden.

 

Popcorn Origins – Wie heeft popcorn uitgevonden?
De geschiedenis van popcorn is diep in heel Amerika, waar maïs een hoofdvoedsel is, maar de oudste tot nu toe bekende popcorn werd gevonden in New Mexico.
Diep in een droge grot die bekend staat als de “Vleermuisgrot” werden kleine maïskoppen ontdekt, evenals verschillende individuele geplette korrels. Deze ontdekking werd gedaan door Herbert Dick en Earle Smith in 1948. De korrels zijn sindsdien koolstof gedateerd om ongeveer 5, 600 jaar oud te zijn.
Versierde begrafenis urnen in Mexico vanaf 300 A. D. tonen een maïsmos met gepofte pitten die zijn hoofdtooi sieren. Bewijs van popcorn in Midden- en Zuid-Amerika, met name Peru, Guatemala en Mexico, is groot. Azteekse Indianen gebruikten niet alleen popcorn om te eten, maar ook decoratie in kleding en andere ceremoniële verfraaiingen.
Indianen in Noord-Amerika hebben ook een rijke geschiedenis waarin de consumptie van popcorn wordt gedocumenteerd. Naast de korrels gevonden in New Mexico, werd een kern van ongeveer 1 000 jaar oud gevonden in Utah in een grot waarvan werd gedacht dat deze werd bewoond door Pueblo-indianen. Franse ontdekkingsreizigers die naar de nieuwe wereld kwamen, vonden dat popcorn werd gemaakt door de Iroquois-indianen in het gebied van de Grote Meren.
Terwijl kolonisten naar Noord-Amerika verhuisden, namen ze het populaire Indiaanse snackvoedsel over. Popcorn werd niet alleen als tussendoortje gegeten, maar er werd ook gemeld dat het werd gegeten met melk en suiker zoals een ontbijtgranen. Popcorn werd ook gekookt door kolonisten met een kleine hoeveelheid melasse, waardoor een snack werd gecreëerd die lijkt op de hedendaagse ketelgraan.
Moderne popcorngeschiedenis – van films tot magnetrons

Nieuwe Amerikanen bleven popcorn houden en consumeren en in de jaren 1800 was het een van de populairste snacks.

Popcorn werd niet alleen thuis vaak gemaakt, maar werd ook verkocht in algemene winkels, concessiestanden, carnaval en circussen.
Hoewel er verschillende methoden voor het maaien van maïs waren ontwikkeld, werd de eerste commerciële popcornmachine in 1885 in Chicago uitgevonden door Charles Cretors. De machine was mobiel om door de straten te kunnen zwerven en had een benzinebrander. De populariteit van deze straatpopcornverkopers groeide op ongeveer dezelfde tijd dat films op het toneel verschenen. De rondzwervende popcornverkopers waren vaak te vinden in de buurt van de drukte, vooral buiten theaters. Dit toeval heeft de traditie doen ontstaan dat popcorn een favoriete film snack is.
Tijdens de Grote Depressie was popcorn een van de weinige snacks die iedereen kon krijgen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen suiker en andere benodigdheden werden gerantsoeneerd, groeide de populariteit van popcorn nog meer.
Met de uitvinding van televisie nam de bioscoopbezoek minder toe en nam ook de consumptie van popcorn af. Deze inzinking werd snel omgedraaid toen Amerikanen opnieuw begonnen met het consumeren van popcorn thuis.
De introductie van in de handel verkrijgbare magnetronpopcorn in 1981 zorgde ervoor dat het thuisverbruik van popcorn nog meer omhoog vloog.
Vandaag de dag eten Amerikanen ongeveer 17 miljard liter gepofte mais per jaar en het aantal lijkt alleen maar te stijgen.